Jogszerviz esetek - Elhamvasztották, eltemették, "csak" a családot nem értesítették minderről

Sorozatunkban olyan ügyeket "nyitunk meg" olvasóink felé, melyekben csak a Jogszerviz Iroda sietett a károsultak segítségére

Lesznek olyan ügyek, amelyekben már az előzményeknél bekapcsolódunk és az egész ügymenetet végigdokumentáljuk, de lesznek olyan esetek is, ahol "csak" a véégén vonjuk le a konklúziót.

Amennyiben Önnek is van olyan vitás ügye, ahol segítségre szorul, forduljon hozzánk bizalommal!

Az alábbiakban olvasható ügyben az érintettek fordultak hozzánk levelükkel, ugyanis olyasmi esett meg velük, amihez hasonlót eddig még nem is hallottak.

A levél írójának kilétét természetesen titokban kell tartanunk, de sorait módosítások nélkül közöljük:

 

 

"Előzetesen annyit, hogy édesapám egyedül élt a VIII. kerületben, saját lakásában. Édesanyámmal ugyan házasok, de anyukám nálunk lakik már egy ideje. Édesapámmal tartottuk ugyan  a kapcsolatot, ha szüksége volt rám, ott voltam, ha orvoshoz kellett vinni, vittem, ha kellett kimostuk a ruháit, ünnepekkor sütöttünk, főztünk neki (egyébként rendelte az ebédet) de tény, hogy nem voltunk szoros, úgymond napi kapcsolatban. Most úgy alakult, hogy október közepén beszéltem vele utoljára, mint utólag kiderült feltehetően a halála előtt egy-két nappal. Az ősz nekem nagyon nehéz és sok elfoglaltsággal járó időszak volt és így december első napjaiban tűnt fel, hogy régen nem beszéltünk már és jött a Ferenc nap is, így elkezdtem keresni, de a telefonhívásokra nem válaszolt. Megtörtént már többször is, hogy elhagyta a mobilját, ezért csak úgy egy hét eltelte után kezdtem aggódni.

December 11-én elment arra a fiam, de hiába csengetett, fényt sem látott a lakásban, így hazajött azzal, hogy nincs otthon a Papa. 13-án már úgy mentünk el édesanyámmal, hogy mindenképp a végére járunk a dolognak. Mivel hiába kopogtunk, csengettünk és a levelesláda is tele volt, akkor már éreztem, hogy baj van. Betelefonáltam a 112-re és kijöttek a VIII. ker. járőrök. Megnézték, hogy az ajtó milyen sérült állapotban van, szinte nem is fogja a zár, majd mielőtt még feltörték volna azért becsengettek a közvetlen szomszédhoz, hogy nem tud-e apámról valamit. Ekkor elmondta a szomszéd, hogy apám meghalt, elmesélte, hogy  őhozzá csengetett be apámnak egy ismerőse azzal, hogy bement a lakásba  és halva találta őt és kérte a szomszédot, hívja a rendőrséget. Az általam kihívott rendőrök hosszasan telefonáltak és megerősítették, amit a szomszéd mondott, kiegészítve azzal, hogy az intézkedés október 21-én  történt és lehet, hogy már el is temették az édesapámat. Szinte kővé dermedtünka hírtől, hogy lehet az, hogy talán már el is temették, mikor családja van?! Mikor nyugállományú katonatiszt, aki  38 évet szolgált a légvédelemnél, ezért  eleve a honvédséget értesíteni kellett volna?! A szomszéd elmondta, hogy ő szólt a rendőröknek, hogy van felesége is, lánya is,  látásból ismer bennünket, mert szoktunk jönni, de nem tudja, hol lakunk. Sőt azt is elmesélte, hogy ő kint beszélgetett az egyik rendőrrel az udvaron, amikor kijött a másik és mutatta a kollégájának, hogy „nézzétek már, katonai személyi igazolványa van”.  Ezután a szomszéd elmondása szerint este 7 is volt már, mikor elvitték őt és bezárták a lakást, de le nem pecsételték.   

Ezek a dec. 13-án intézkedő rendőrök nagyon segítőkészek voltak és  bár próbálták titkolni, de látszott rajtuk is a döbbenet az egész üggyel kapcsolatban, elkísértek bennünket a VIII. ker. kapitányságra és ott azt mondták, miután bent a szolgálati helységben beszéltek valakivel, hogy hétfőn keressük meg a Temetkezési Unio Kft.-t mert ők szállították el édesapámat és a BRFK Rendkívüli Haláleseti osztályát az V.  Szalay utcában, mert ők intézkedtek és ők tudnak részleteket  mondani, hogy mi történt vele.

Hétfő reggel a Hadkiegészítő parancsnokságon azt mondták, ők nem kaptam értesítést a halálesetről, majd beszéltem a Rendkívüli haláleseti osztállyal, akik ugyan a Teve utcában vannak és nem a Szalay-ban, de ez már csak egy kis apróság. Ők visszairányítottak a kerületi kapitánysághoz, mert ők nem intézkedtek, csak az idegenkezűség kizárására küldtek ki orvost, de mivel  ez nem számít rendkívüli halálesetnek, ezért nem hozzájuk tartozik.

Ezután felhívtam a Temetkezési Unio Kft-t, akik  azt mondták menjek el a SOTE patológiára, ott lesz az édesapám, azután menjek el hozzájuk, majd ők megszervezik a temetést. A patológián kiderült, hogy édesapámat  >>>